Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Επιστολή του Συλλόγου: Άμεση ενεργοποίηση του εγγυητικού κεφαλαίου ζωής


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΗΜΙΩΘΕΝΤΩΝ                  Αθήνα 24/10/2017 
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ                    
με έδρα Αθήνα




Προς : Πρόεδρο και Μέλη του Δ.Σ της ΕΑΕΕ 



Κοινοποίηση προς κ.κ

Υπουργό Οικονομικών κον .Ε. Τσακαλώτο
Διοικητή  της ΤτΕ   κον Ι. Στουρνάρα
Πρόεδρο Διαχ/κής επιτροπής  Εγγυητικού Κεφ. Ζωής κον Β. Καραγιάννη 
Διευθυντή Επιθ/σης Εποπτ/νων  Εταιρειών κον Γ. Πάσχα
Ασφαλιστική Εκκαθαρίστρια Ομίλου Ασπίς Πρόνοια κα Ε. Καράμπαλη     



Θέμα  : ''Άμεση ενεργοποίηση του εγγυητικού κεφαλαίου ζωής''




Αγαπητέ πρόεδρε και μέλη του ΔΣ της ΕΑΕΕ

Έχουν περάσει 8 χρόνια από την ημέρα που ανακλήθηκε η άδεια της Ασπίς Πρόνοια και ακόμα σημαντικές εκκρεμότητες παραμένουν με βαρύτατες συνέπειες για όσους τις έχουν υποστεί. Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στα μεγάλα ανθρώπινα δράματα που έχουν εξελιχθεί κατά την διάρκεια αυτών των ετών οπότε μάλλον δεν είναι σκόπιμο να επανέλθουμε με μερικά ακόμη.

      
Ο σκοπός της επιστολής μας αυτής είναι θετικός και δημιουργικός. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε πρόσφατα στον τύπο τις 5 πρωτοβουλίες στις οποίες αναμένεται να πάρει η ΕΑΕΕ με στόχο την αλλαγή της εικόνας και  την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς. Θα σας προτείνουμε όμως να κάνετε κι άλλη μία πρόταση η οποία θα κάνει την διαφορά και οπωσδήποτε θα γίνει σημείο αναφοράς: Να ενεργοποιηθεί άμεσα το εγγυητικό κεφάλαιο ζωής και να αρχίσουν να λαμβάνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα αποζημιώσεις από αυτό οι ζημιωθέντες του Ομίλου Ασπίς. Δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος να μένει ανενεργό το ταμείο αυτό το οποίο υπενθυμίζουμε ότι δημιουργήθηκε με αφορμή την υπόθεση του Ομίλου Ασπίς και καλύπτει τους ασφαλισμένους του βάσει των μεταβατικών διατάξεων του νόμου 3867/2010. Αναμφίβολα η τότε κυβέρνηση φόρτωσε τις ευθύνες της ελλιπέστατης  εποπτείας της στην ασφαλιστική αγορά αλλά οι νόμοι σε μια ευνομούμενη κοινωνία θα πρέπει να εφαρμόζονται.


 Έχουν ακουστεί κάποιες φωνές που διαμαρτύρονται λέγοντας ότι το εγγυητικό δημιουργήθηκε μετά την ανάκληση της Ασπίδας, αυτές οι φωνές όμως δεν λαμβάνουν υπόψη ότι αυτό το ταμείο θα έπρεπε να υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Οι ασφαλιστικές εταιρείες λοιπόν αποκόμισαν ως κέρδος τις εισφορές που δεν πλήρωσαν αυτές τις δεκαετίες. Το κυριότερο όλων όμως είναι το γεγονός ότι ο Όμιλος Ασπίς ζει μέσα στα σπλάχνα των υφιστάμενων ασφαλιστικών εταιρειών αφού όλη η -υγιής- παραγωγή μεταφέρθηκε σε αυτές και μάλιστα με ένα άνευ προηγουμένου ''πλιάτσικο'' που είχε συμβεί τότε, όπως επίσης μεταφέρθηκαν και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές του Ομίλου οι οποίοι συνεχίζουν και παράγουν ασφάλιστρα μέσα στις ίδιες εταιρείες. Οι ''μη υγιείς'' ασφαλισμένοι έμειναν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και νομίζουμε ότι δικαιούνται τουλάχιστον την ανθρώπινη προσέγγιση της ασφαλιστικής αγοράς για την έστω και μερική τους αποκατάσταση.
      
Ελπίζουμε λοιπόν σε εσάς προκειμένου να αναλάβετε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες έτσι ώστε να προσφερθεί αυτή η ανάσα ζωής προς τους όμηρους ασφαλισμένους, αλλά και ταυτόχρονα να αφαιρεθεί ένα καρκίνωμα από το σώμα της ασφαλιστικής αγοράς που της έχει κοστίσει αφόρητα σε κύρος και αξιοπιστία τα προηγούμενα χρόνια.
     
Η 11η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί να εορτάζεται ως η ημέρα της ιδιωτικής ασφάλισης. Η άμεση ενεργοποίηση του εγγυητικού κεφαλαίου ζωής θα μπορούσε να αποτελέσει το πραγματικό νόημα αυτής της γιορτής και να πανηγυριστεί αξίως ως μια μεγάλη απόδειξη ότι η ασφαλιστική αγορά νοιάζεται πραγματικά για την αξία της ανθρώπινης ζωής που ασφαλίζει και δεν την μεταχειρίζεται ως εμπόρευμα μιας χρήσης, ενώ ταυτόχρονα τιμά τον ρόλο της διαμορφώνοντας ένα νέο πεδίο ανάπτυξης πιο υγιές πιο στέρεο και πιο αληθινό.
                                       Με ιδιαίτερη τιμή

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας


Ν. Κεχαγιάογλου   Κ. Βαλαβάνης


1 σχόλιο:

  1. ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΟΥΝ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΤΩΡΑ! ΜΕ ΕΜΑΣ ΤΑ ΖΟΜΠΙ ΟΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ; ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΑ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΑΣΦΑΛΙΖΟΜΕΝΩΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και περιεκτικά.